6.02.2022
WARSZTATY HERBACIANE
CHINY KONTRA JAPONIA
Martyna Kubiak
159,00 zł
Jedna roślina, sześć stylów, pięć tysięcy lat historii. Od jej początków po dzień dzisiejszy, podążmy szlakiem herbaty, posmakujmy jej, ciesząc się jej korzystnym wpływem na organizm i aromatami.
Tym razem weźmiemy pod lupę herbaty z Chin oraz Japonii, poszukamy
podobieństw i różnic, zarówno w uprawie, budowie, procesie obróbki, wyglądzie,
aromacie, kulturze parzenia, utensyliach. Bazując na 2-4 wybranych herbatach
przeanalizujemy ich korzenie i wybierzemy te, które są dla nas najlepsze.
Martyna Kubiak – Miłośniczka herbaty, która zawsze szuka nowej herbacianej przygody. Uwielbia nie tylko smak i aromat herbaty, ale i kulturę, emocje i historię związane z nią. Od zawsze uwielbiała zieloną herbatę jednak jej przygoda z liściem herbaty rozpoczęła się w 2012 roku, kiedy to po raz pierwszy odwiedziłam Hong Kong. Kolejne podróże do Hong Kongu (hektolitry jaśminowej perły oraz pokaz Gong-Fu Cha), Korei (chłodnik z zielonej herbaty z ryżem), Japonii (pierwsza ceremonia matcha- Chanoyu), Gruzji (czarna jak smoła herbata z czaczą), Wietnamu (herbaty oolong parzone na ulicach), Tajwanu (najlepszy oolong Baihao podgryzany przez jassid) i Tajlandii (sodka mleczna czarna) tylko umacniały ją w przekonaniu, że już się od niej nie uwolni.
Współorganizatorka Poznańskich Dni Ceramiki i Herbaty CZARKA, Festiwalu Zaparzaj! oraz Współzałożycielka stowarzyszenia Klub Herbaty Zaparzaj! Jedna z organizatorek Poznańskiego Festiwalu Zaparzaj!
- Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt
- Surowce niezbędne podczas szkolenia
- kawa/ herbata/ woda w cenie
- Możliwość zrobienia zdjęć do prywatnego portfolio