Regulamin wydarzeń, szkoleń i warsztatów kulinarnych
Studia kulinarnego Chef’sTable
Wstęp
- Niniejszy Regulamin określa zasady organizacji i warunków uczestnictwa w wydarzeniach w Studiu kulinarnym Chef’s Table, których Organizatorem jest firma Horeca Prosperity Aleksandra Jagodzińska
- Regulamin skierowany jest do wszystkich uczestników korzystających z usług świadczonych przez Organizatora – konsumentów oraz przedsiębiorców.
- Usługi świadczone są zgodnie z zasadami określonymi w niniejszym Regulaminie.
- Regulamin określa zasady stanowiące podstawy prawne korzystania z Usług Organizatora.
- Każdy Użytkownik zobowiązany jest przed zakupem lub skorzystaniem z Usług Organizatora do zapoznania się z treścią niniejszego Regulaminu oraz jego przestrzegania.
Definicje
Określenia użyte w niniejszym Regulaminie:
- Organizator – oznacza firmę Horeca Prosperity Aleksandra Jagodzińska z siedzibą w Plewiskach (kod pocztowy: 62-064) przy ulicy Miętowa 21/2, posiadającą NIP: 8862807242 oraz REGON: 364114196.
- Uczestnik – oznacza konsumenta lub przedsiębiorcę, który korzysta z Usług Organizatora.
- Usługi, Wydarzenia, Warsztaty lub Warsztaty kulinarne – oznaczają aktywności organizowane w Studiu kulinarnym Chef’s Table.
- Umowa – oznacza umowę zawieraną pomiędzy Organizatorem a Uczestnikiem, zgodnie z którą Uczestnik zyskuje prawo do udziału w Wydarzeniach lub Warsztatach kulinarnych.
- Studio kulinarne Chef’s Table – oznacza lokal usługowy znajdujący się przy ul. Wyspiańskiego 26 w Poznaniu, w którym świadczone są Usługi/Wydarzenia/Warsztaty/Warsztaty kulinarne i inne imprezy.
- Osoba fizyczna – oznacza osobę zawierającą z Organizatorem Umowę niezwiązaną bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową.
- Przedsiębiorca – oznacza osobę fizyczną, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej, której ustawa przyznaje zdolność prawną, prowadząca we własnym imieniu działalność gospodarczą lub zawodową.
- Strona internetowa – oznacza serwis internetowy Organizatora dostępny pod adresem: www.chefstable.com.pl
- Sklep – oznacza sklep internetowy będący integralną częścią Strony internetowej Organizatora dostępnej pod adresem: www.chefstable.com.pl
- Voucher – voucher podarunkowy, dostępny w Sklepie w zakładce „Kup voucher”.
- Kod rabatowy – oznacza kod przyznany Uczestnikowi przez Organizatora, uprawniający do rabatu procentowego lub kwotowego. Przyznawany i definiowany jest indywidualnie (wartość, zakres cenowy, data ważności, wielokrotność użycia, ograniczenia produktowe).
- System płatności Tpay należy do spółki:z siedzibą w Poznaniu,
plac Andersa 3, 17 piętro, 61-894 Poznań,
wpisanej do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez
Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu,
VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
pod numerem 0000412357,
NIP 7773061579, REGON 300878437,
o kapitale zakładowym 5.494.980 PLN wpłaconym w całości. - Regulamin – oznacza niniejszy Regulamin.
Opis Usługi
- Warsztaty kulinarne/ Szkolenia odbywają się w Studiu kulinarnym Chef’s Table.
- Organizator organizuje Wydarzenia/Warsztaty kulinarne/ Szkolenia dla osób dorosłych, jak również za zgodą opiekunów – dla dzieci. Za dzieci biorące udział w Warsztatach kulinarnych odpowiedzialność ponoszą ich opiekunowie.
- Usługa ma charakter edukacyjno-rozrywkowy. Organizator zapewnia Uczestnikom wiedzę teoretyczną oraz praktyczną na temat przygotowywanych w trakcie Warsztatów dań. Organizator nie weryfikuje oraz nie ponosi odpowiedzialności za stopień przyswajania wiedzy i umiejętności Uczestników.
- Każdy warsztat rozpoczyna się przedstawieniem prowadzącego, wprowadzeniem teoretycznym nt. dań, składników i zasad warsztatu. Po części teoretycznej uczestnicy pod okiem prowadzącego gotują samodzielnie lub w grupach dania z menu warsztatów. W trakcie części praktycznej prowadzący oprócz gotowania opowiada ciekawostki kulinarno-kulturowe związane z tematyką Wydarzenia. Po części praktycznej następuje degustacja sporządzonych przez Uczestników dań.
- Liczba miejsc na Warsztatach kulinarnych jest ograniczona.
- Wszelkie informacje szczegółowe na temat konkretnego Warsztatu podane są w opisie Wydarzenia na Stronie internetowej.
Zakup Usługi i płatność
- Każdy Uczestnik zobowiązany jest przed zakupem Usługi w Sklepie do zapoznania się z treścią Regulaminu i przestrzegania jego postanowień. Uczestnik związany jest również z jego postanowieniami w chwili korzystania z Usług Organizatora.
- Uczestnik nabywając udział w Warsztatach kulinarnych akceptuje szczegóły dotyczące ich organizacji zaprezentowane na Stronie internetowej w opisie Warsztatu.
- Do korzystania ze Strony internetowej i Sklepu niezbędne są urządzenie końcowe z dostępem do Internetu i przeglądarką internetową typu Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome lub Safari oraz konto e-mail.
- Uczestnik dokonuje zakupu w Sklepie poprzez wybranie konkretnego Warsztatu w zakładce „Wydarzenia” oraz przejście przez cały proces zakupowy dostępny w „Koszyku” Sklepu (wypełnienie wszystkich rubryk formularza i zaznaczenie niezbędnych klauzul/zgód niezbędnych do realizacji sprzedaży Usługi) w tym wniesienie opłaty za Warsztat/Wydarzenie.
- W przypadku chęci otrzymania za dane Wydarzenie faktury VAT, Przedsiębiorca musi zaznaczyć w trakcie procesu zakupowego klauzulę „Proszę o wystawienie faktury VAT” oraz podanie wszystkich danych niezbędnych do jej wystawienia (nazwy firmy, pełnego adresu siedziby oraz numeru NIP). Faktura będzie dostarczona do Uczestnika po Wydarzeniu, elektronicznie na adres e-mail wskazany w trakcie procesu zakupowego w Sklepie.
- Warunkiem sprzedaży Usługi jest zapłata za wybrany Warsztat w trakcie procedury zakupu w Sklepie.
- Realizacja przez Uczestnika procedury zakupu Warsztatów z chwilą jej zakończenia i wybrania rodzaju płatności stanowi prawnie skutecznie zawartą Umowę sprzedaży Usługi.
- Dokonanie płatności przez Uczestnika za Usługę oznacza zawarcie umowy na odległość w rozumieniu ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz.U.2014.827(U)).
- Zawarta na podstawie Regulaminu Umowa obowiązuje od dnia jej zawarcia do czasu realizacji przez Organizatora Warsztatów, zakupionych przez Uczestnika.
- W przypadku sprzedaży na odległość płatności odbywają się na dwa sposoby:
– za pośrednictwem platformy TPay;
– samodzielnym przelewem bankowym Uczestnika na konto Organizatora w banku ING Bank Śląski nr: 65 1050 1520 1000 0092 2417 7700 (w tym przypadku należy użyć numeru zamówienia jako tytułu płatności, zamówienie zostanie zrealizowane po zaksięgowaniu wpłaty na koncie Organizatora.
- Uczestnik, który dokonał zakupu Warsztatów w Sklepie jest informowany drogą mailową o przyjęciu zamówienia na Warsztaty oraz przyjęciu płatności przez platformę Przelewy 24.
- Organizator nie ponosi odpowiedzialności za błędnie wpisane przez Uczestnika dane w Sklepie.
- Organizator nie odpowiada za błędy Uczestnika powstałe w trakcie płatności za pośrednictwem platformy Przelewy 24.
- Cena Warsztatów jest określana przez Organizatora i podawana na Stronie internetowej w opisie danego Wydarzenia.
- Organizator ma prawo stosować rabaty (kwotowe lub procentowe) od cen podanych przy danych Warsztatach, do tego celu służy, przyznawany Uczestnikowi indywidualnie przez Organizatora kod rabatowy, który Uczestnik wpisuje w okienku „kod vouchera / rabatowy” w momencie zakupu w koszyku Sklepu. Następnie należy kod rabatowy zatwierdzić za pomocą przycisku “Zastosuj kod”.
- Organizator ma prawo stosować promocje cenowe na Warsztaty, czyli obniżki cen okolicznościowe lub czasowe.
- Cena za Warsztat obejmuje:
– zajęcia grupowe z prowadzącym,
– wszystkie artykuły spożywcze niezbędne do uczestnictwa w warsztatach,
– korzystanie ze wszystkich sprzętów kuchennych niezbędnych do uczestnictwa w warsztatach,
– udostępnienie fartucha kuchennego na czas zajęć
– przepisy potraw przygotowywanych w trakcie Warsztatów (plik PDF przesłany mailem po Wydarzeniu).
Voucher podarunkowy
- Uczestnik może zakupić w Sklepie Voucher podarunkowy w zakładce „Kup voucher”.
- Po zakupie Vouchera na podany przez Uczestnika adres e-mail wysyłany jest kod, który Uczestnik może przekazać dowolnej osobie, która weźmie udział w dowolnym Warsztacie zamiast Uczestnika.
- Obdarowany może sam dokonać wyboru Warsztatu, płacąc w Sklepie Voucherem za miejsce na interesujący go Warsztat.
- Każdy Voucher posiada unikatowy, jednorazowy kod, który obdarowany wpisuje w okienku „kod vouchera / rabatowy” w momencie zakupu w koszyku Sklepu. Następnie należy kod vouchera zatwierdzić za pomocą przycisku “Zastosuj kod”.
- Każdy Voucher może zostać wykorzystany przez jedną osobę i tylko jeden raz.
- Voucher jest ważny 12 miesięcy od dnia zakupu.
- Organizator nie zwraca, ani w żaden inny sposób nie refunduje różnicy pomiędzy ceną Warsztatów kulinarnych, a kosztem wykorzystywanego na Warsztaty kulinarne Vouchera.
- Za przekazanie Vouchera obdarowanemu oraz przekazanie „kodu Vouchera” uprawniającego do skorzystania z Vouchera i poinformowania go o warunkach uczestnictwa w Warsztatach kulinarnych określonych w niniejszym Regulaminie odpowiada osoba kupująca Voucher.
Rezygnacja oraz odwołanie Wydarzenia
- Usługa oferowana przez Organizatora ma charakter usługi gastronomicznej i rozrywkowej, w związku z czym Uczestnikowi będącemu konsumentem nie przysługuje prawo odstąpienia od umowy, zgodnie z brzmieniem art. 38 pkt 12 Ustawy z dnia 30 maja 2014 roku o Prawach konsumenta.
- W uzasadnionych przypadkach (choroba, zdarzenie losowe) za zgodą Organizatora, Uczestnik ma prawo do rezygnacji z udziału w Warsztatach kulinarnych na co najmniej 3 dni przed ich terminem. Organizator po wyrażeniu zgody na rezygnację przekazuje Uczestnikowi Voucher podarunkowy ważny 12 miesięcy, umożliwiający zakup innego dowolnego Wydarzenia w Sklepie.
- Rezygnację z uczestnictwa w Warsztatach kulinarnych należy złożyć w formie pisemnej w terminie określonym w ust. 2 powyżej, za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres mailowy Organizatora: kontakt@chefstable.com.pl
- W przypadku nieobecności Uczestnika na Warsztatach kulinarnych bez uprzedniego zgłoszenia rezygnacji lub w przypadku zgłoszenia rezygnacji z udziału w Warsztatach kulinarnych po upływie terminu określonego w ust. 2 powyżej, Organizator zachowuje prawo zatrzymania pełnego wynagrodzenia za Warsztaty kulinarne/ Szkolenie
- Organizator ma prawo odwołania danego Wydarzenia/Warsztatu z powodów od niego niezależnych. W takim przypadku Organizator może zaproponować Uczestnikowi inne Wydarzenie lub Voucher. W przypadku braku zgody Uczestnika na zmianę Usługi, Organizator niezwłocznie dokona zwrotu Uczestnikowi wniesionej przez niego opłaty.
- Uczestnik, może wskazać inną osobę, która będzie uczestniczyła zamiast niego w Warsztacie. Najpóźniej na dwa dni przed rozpoczęciem Warsztatów kulinarnych, których ta zmiana dotyczy, Uczestnik musi o takiej zmianie poinformować Organizatora drogą e-mailową, na adres kontakt@chefstable.com.pl
- Wskazana przez Uczestnika osoba, która go zastąpi musi zapoznać się i zaakceptować niniejszy Regulamin.
- Organizator pozostawia sobie możliwość odwołania lub przesunięcia warsztatów na inny termin, z powodu nie zebrania się minimalnej 6 osobowej grupy lub z przyczyn od niego niezależnych.
- Odwołując dane warsztaty Organizator może zaproponować Uczestnikowi inny termin warsztatów o tej samej, bądź innej tematyce. W przypadku braku zgody Uczestnika na zmianę, Organizator dokonuje zwrotu Uczestnikowi wniesionej przez niego opłaty w terminie 7 dni roboczych od dnia poinformowania go przez Uczestnika o braku zgody na zmianę.
Zasady uczestnictwa w Warsztatach i szkoleniach
- Uczestnik powinien przestrzegać w trakcie Warsztatów / szkoleń podstawowe zasady higieny.
- Uczestnik zobowiązany jest poinformować Organizatora o występujących u niego chorobach zakaźnych, których jest świadom oraz o wszelkich uczuleniach i przeciwwskazaniach zdrowotnych, które mogą mieć znaczenie dla zdrowia jego i pozostałych uczestników podczas realizacji Usługi, w której bierze udział.
- Poinformowanie Organizatora, zgodnie z brzmieniem ust. 2 powyżej, nie zwalnia Uczestnika z odpowiedzialności za nieprzestrzeganie zasad związanych z odżywianiem i higieną, które wynikają z jego sytuacji zdrowotnej.
- Organizator informuje, że do przygotowania potraw na Warsztatach kulinarnych wykorzystywane są produkty, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u Uczestników. Każdy Uczestnik, znając stan swojego zdrowia i wyrażając zgodę na uczestnictwo w Warsztatach kulinarnych, zobowiązuje się wziąć ten fakt pod uwagę.
- Organizator zastrzega, że podawane w opisie Warsztatów kulinarnych menu nie zawiera szczegółowego opisu składników wykorzystywanych do przygotowania tych potraw.
- Uczestnik odpowiada za szkody wyrządzone podczas warsztatów i szkoleń sobie samemu bądź innym Uczestnikom, które są wynikiem jego zaniedbań lub nieostrożnego/nieuważnego, czy lekkomyślnego postępowania.
- Uczestnik odpowiada za szkody urządzeń/sprzętu/mienia wyrządzone podczas warsztatów/ szkoleń, które są wynikiem jego zaniedbań lub nieostrożnego/nieuważnego, czy lekkomyślnego postępowania.
- Organizator zastrzega sobie prawo do dokumentowania Warsztatów kulinarnych za pomocą urządzeń rejestrujących obraz i dźwięk i wykorzystywania zarejestrowanych materiałów do własnych celów marketingowych, na co Uczestnik wyraża zgodę bez żadnych roszczeń. Uczestnik ma prawo niewyrażenia zgody na upublicznienie jego wizerunku, w takim przypadku musi ten fakt zgłosić Organizatorowi na co najmniej jeden dzień przed Warsztatem, drogą mailową na adres: kontakt@chefstable.com.pl
- Organizator zastrzega sobie prawo do wprowadzania modyfikacji w zakresie potraw, które są przygotowywane na warsztatach, o ile nie zmienia to charakteru warsztatów ani ich zakresu
Odpowiedzialność
- Organizator prowadzi nadzór nad Stroną internetową i Sklepem, zapewniając poprawność ich działania. Organizator nie gwarantuje równocześnie stałej dostępności wszystkich funkcjonalności Strony internetowej oraz jej bezbłędnego działania.
- Organizator nie ponosi odpowiedzialności za:
- działania i zaniechania dokonane przez Uczestnika podczas odbywania się Warsztatów/ szkoleń;
- szkody materialne lub szkody na zdrowiu Uczestników w trakcie odbywania się Warsztatów spowodowane działaniem lub zaniechaniem Uczestników;
- niewłaściwe i nie zawinione przez Organizatora działanie Strony internetowej;
- wszelkie szkody wynikłe ze sposobu, w jaki Uczestnicy korzystają ze Strony internetowej;
- brak autentyczności danych podawanych przez Uczestników Warsztatów;
- szkody powstałe w wyniku działania Siły wyższej;
- szkody będące skutkiem naruszania przez Uczestników praw osób trzecich.
- Organizator nie ponosi odpowiedzialności za ograniczenia lub problemy techniczne w systemach teleinformatycznych, z których korzystają Uczestnicy, a które uniemożliwiają lub ograniczają im korzystanie ze Strony internetowej.
Reklamacje
- Wszelkie błędy lub nieprawidłowości w działaniu Strony internetowej oraz świadczonych przez Organizatora Usługach mogą być reklamowane przez Uczestnika do Organizatora za pośrednictwem poczty e-mail, wysyłając wiadomość na adres kontakt@chefstable.com.pl
- Reklamacja powinna w możliwie dokładny sposób opisywać nieprawidłowość i wskazywać powód reklamacji.
- Organizator w terminie do 10 dni roboczych od dnia otrzymania reklamacji rozpatruje reklamację oraz odpowiada Uczestnikowi również za pomocą poczty elektronicznej, wskazując sposób jej rozpatrzenia. W razie konieczności, w trakcie procesu rozpatrywania reklamacji, Organizator może poprosić zgłaszającego reklamację o dodatkowe wyjaśnienia, co może wydłużyć okres rozpatrywania reklamacji.
Postanowienia końcowe
- Niniejszy Regulamin dostępny jest na Stronie internetowej przed dokonaniem zakupu danego Warsztatu.
- Organizator ma prawo dokonywać zmian w niniejszym Regulaminie z ważnych przyczyn technicznych, prawnych i/lub organizacyjnych. Zamówienia złożone przez Uczestników przed wejściem w życie zmian Regulaminu są realizowane według dotychczasowych postanowień Regulaminu.
- Niniejszy Regulamin nie wyłącza ani nie ogranicza żadnych uprawnień Uczestnika będącego konsumentem, które przysługują mu na mocy bezwzględnie obowiązujących przepisów prawa. W przypadku sprzeczności pomiędzy postanowieniami niniejszego Regulaminu a bezwzględnie obowiązującymi przepisami prawa przyznającymi konsumentowi określone uprawnienia, pierwszeństwo mają te przepisy.
- Jeżeli którekolwiek postanowienie Regulaminu zostanie uznane na mocy prawomocnego orzeczenia sądu za nieważne, pozostałe postanowienia Regulaminu pozostają w mocy.
- W sprawach nieuregulowanych w Regulaminie zastosowanie znajdują przepisy ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną, ustawy o ochronie danych osobowych, kodeksu cywilnego, ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, a także innych odpowiednich regulacji prawnych.
- Regulamin podlega prawu polskiemu.
- Strona internetowa oraz zawarte na niej materiały i informacje, logotypy, elementy graficzne, znaki towarowe należą do Organizatora. Dotyczy to również wszelkich materiałów przekazywanych Uczestnikom podczas Warsztatów kulinarnych. Prawa autorskie związane z Usługami świadczonymi przez Organizatora podlegają ochronie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 r. (Dz. U. z 1994r. nr 24, Poz.83 ze zm.).
- Studio Kulinarne Chef’s Table stanowi przejaw działalności twórczej jej autorów i prowadzących o indywidualnym charakterze, w rozumieniu ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Naruszenie praw autorskich studia skutkować będzie postępowaniem karnym i sprawą przed sądem cywilnym.
- Organizator zastrzega sobie prawo do konserwacji, modyfikacji lub napraw Strony internetowej. Jeśli będzie to możliwe, prace takie będą prowadzone w godzinach nocnych. Organizator w miarę możliwości powiadomi Uczestników o ww. pracach.
- Wszelkie zagadnienia związane z ochroną danych osobowych zawarte są w „Polityce prywatności” umieszczonej na Stronie internetowej Organizatora.
- Wszelkie uwagi, komentarze i pytania związane z Usługami należy kierować za pośrednictwem poczty elektronicznej: kontakt@chefstable.com lub telefonicznie pod numer: +48 506 689 262.